Kmetija Zavec

Začetki kmetije Zavec segajo v leto 1928. Kmetija Zavec je družinska kmetija, kjer živijo in delajo  3 generacije, četrta pa rase in bo nekoč, tako vsaj upamo, nadaljevala zastavljeno.

Kmetija obsega 34 ha, od tega je 20 ha njih, kjer se v kolobarju izmenjujejo žitarice, koruza in deteljno travna mešanica, 5 ha travnikov in  6,5 ha pašnikov in 2,5 ha gozda. Stalež živali na kmetiji se giblje okrog 50 glav goveje živine, od tega  22 krav molznic, 11 plemenskih telic, nekaj volov in telet, ljubiteljsko se ukvarjamo tudi z ovčerejo, čreda šteje 10 ovac in plemenskege ovna. Krave molznice in plemenske telice se od rane pomladi, ko začne odganjati trava in vse do pozne jeseni, skoraj do pozebe, pase po pašnikih okrog kmetije.  Vsa ostala živina je v prosti reji, organizirana v skupine. Vsa hrana, ki se krmi živini je pridelana na kmetiji, dokupujejo se samo vitamini in sončnične tropine.

Glavni prihodek kmetije predstavlja proizvodnja in prodaja mleka, nekaj tudi prodaja mesa, od leta 2017 pa se na kmetiji ukvarjamo tudi s predelavo mleka v sveže mlečne izdelke.  Za ta korak smo se odločili zaradi padanja odkupnih cen mleka in zaradi želje, da mleku dodamo vrednost in tako  prispevamo k ponudbi domačih izdelkov. Naša sirarna je kmečka sirarna, izdelki, ki nastajajo so narejeni izključno iz mleka namolzenega na kmetiji, narejeni ročno od članov kmetije.  Naš cilj je izdelke kupcu prodati osebno,  z njim spregovoriti nekaj besed, ga povabiti na ogled kmetije, da sam vidi kako, kje biva naša živina,  kakšna je pot od mleka do izdelka. Izdelke prodajamo v trgovinici na kmetiji, na kmečkih  tržnicah v Rogašovcih, Puconcih, na prireditvah, kot so Grajski bazar pri Gradu, Olijev božični sejem,  Mozaik Goričkih dobrot na kmetiji Turman, oz. na prireditvah  kamor  nas povabijo,  oskrbujemo šolo Kuzma, šolo Puconci s podružnicami, šolo Petrovci, šolo Grad (v okviru šolske sheme mleka) in par okoliških gostincev

Letos smo tretjič sodelovali na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, kjer je naš navadni jogurt prejel že tretjič zlato priznanje in s tem znak kakovosti. Leta 2018 nam je Krajinski park Goričko podelil pravico  do uporabe kolektivne blagovne znamke  »Krajinski park Goričko« za naslednje izdelke: navadni in sadni jogurt, sir za žar, beli majski sir in skuta (vse iz kravjega mleka).  Obe priznanji nam zelo veliko pomenita, ker sta priznanje za to, da to kar delamo, delamo dobro. 

 

Ponudba

- izdelki iz mleka

- skuta

- različni siri (sir za žar, klasični sir, siri z različnimi dodatki, sir slavček)

- maslo

- jogurti (navadni, sadni)

- sirotka


Kontaktirajte nas:

Naslov: Gornji Slaveči 67, 9263 Kuzma

Telefon: 041 722 643

E-mail: franc.zavec@siol.net

Facebook: Kmetija Zavec

Poglej na zemljevidu

Spletna stran je nastala v okviru Operacije Digitalne rešitve ZA izzive podeželja. Operacija je sofinancirana s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Organ upravljanja določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino strani so odgovorni upravičenci LAS s CILjem, LAS Pri dobrih ljudeh 2020, LAS Goričko 2020 in LAS Mežiške doline.