Doživetje z alpakami

Strojna, ena najvišje ležečih vasi v Sloveniji, vas bo očarala s kulturno dediščino in naravnimi lepotami hribovite pokrajine Koroške. Na pobočju Strojne pa leži kmetija Novak, kjer  vse ljubitelje alpak čaka neverjetna in nevsakdanja izkušnja.

Alpake so mirne in inteligentne živali, ki izhajajo iz gorske verige Andi v Peruju, Čilu, Boliviji in Ekvadorju, na višini od 3500 do 5000 metrov nadmorske višine. Njihova volna je v Južni Ameriki že od nekdaj veljala kot dragocenost. Imenovali so jo tudi ‘volna bogov’, saj so jo uporabljali predvsem vladarji Inkov.

Preden se odpravite na to nenavadno dogodivščino, je pametno vedeti, da so alpake zelo prijazna in nežna bitja in se dobro razumejo tudi z otroki. Za razliko od lam alpake ne pljuvajo. Rade imajo, če jih božamo po vratu ali hrbtu. Ne marajo pa, da se jih ljudje dotikajo po glavi in pri zadnjem delu hrbta pri repu - takrat rade brcnejo. Na začetku potrebujejo določen čas, da se navadijo na nove ljudi, nato pa so že spet razigrane.

Na kmetiji Novak imamo 6 alpak, 2 samca in 4 samice, ponija po imenu Miško, mucke z mladiči, koze, krave, posebne vrste kokoši, ter fazane. Dva velika psa (ob obisku sta v pesjaku) čuvata domačijo.

Ponudba

Doživetje z alpakami zgleda takole. Na kmetiji jim nataknemo povodce in jih predstavimo obiskovalcem. To so plašne, čredne živali, zato potrebujejo nekaj minut, da se sprostijo. Med tem obiskovalce poučimo o življenju na kmetiji in živalih. Ko si obiskovalci pridobijo zaupanje alpak, jih na povodcih povedejo na pot do razgledne točke. Med potjo jim povemo zanimiva dejstva o alpakah in o njihovi oskrbi. Kmalu prispemo na razgledno ploščad, s čudovitim razgledom na Uršljo goro in Peco. Sledi piknik v družbi alpak, ob prihodu goste na mizi že čaka košarica presenečenja z domačo hrano. Alpake spustimo iz povodca, da se pasejo v bližini. Obiskovalci jih lahko hranijo z jabolki in njihovim krmilom, uživajo pa tudi v drugi zelenjavi in sadju, kot sta na primer solata ali korenček. 

Kontaktirajte nas:

Doživetje z alpakami

Kmetija Novak

Telefon:

051 230 227

E-pošta:

dozivetje.z.alpakami@gmail.com

Facebook

Poglej na zemljevidu

Spletna stran je nastala v okviru Operacije Digitalne rešitve ZA izzive podeželja. Operacija je sofinancirana s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Organ upravljanja določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino strani so odgovorni upravičenci LAS s CILjem, LAS Pri dobrih ljudeh 2020, LAS Goričko 2020 in LAS Mežiške doline.